• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

2017-től irány a KIVA!

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

A kisvállalati adó, népszerű nevén KIVA adóalapját a 2017-es adóévtől jelentősen megváltoztatták, ezáltal a legtöbb kisvállalkozás számára a társasági adónál kedvezőbb adózási móddá válik.

 

Mi változott?

 

2016-ban és a megelőző években a KIVA alapja a vállalkozás személyi jellegű kifizetésekkel növelt pénzforgalmi eredménye (a pénzeszközök változása), de legalább a személyi jellegű kifizetések összege. A pénzforgalmi eredmény nehezen tervezhető volt, ezért a jogalkotó 2017-től az adó alapjának már csak a személyi jellegű kifizetéseket tekinti, azaz a személyi jellegű ráfordítások közül azokat, amelyek járulékalapot képeznek.

 

A korábbi számos adóalap-módosító tétel megszűnik, 2017-től az adóalapot lényegében a jóváhagyott osztalék és a tőkekivonás összege növeli, a kapott osztalék és a tőkeemelés összege csökkenti.

 

Habár a pénzforgalmi eredmény már nem adóalap, a pénztárban készpénzben tartott összeg növekménye (a tárgyévi összes bevétel 5%-a, de minimum 1 millió forint felett) adóalapot növel, csökkenő összege adóalapot csökkent.

 

További kedvezmények érvényesíthetők bizonyos feltételek esetén az új beruházást végzők esetében.

 

A KIVA a pozitív adóalap 16%-a, és továbbra is kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A negatív adóalap elhatárolt veszteségként, időkorlát nélkül figyelembe vehető.

 

Kinek éri meg?

 

Az új szabályok mellett feltételezzük, hogy az adóév végén a vállalkozások esetleges pénztárnövekményüket bankszámlára helyezik, vagy más módon szüntetik meg ezt a növekményt, hogy ne növelje az adóalapot.

 

Ha nem számolunk a pénztárnövekménnyel és a tőkebevonás-kivonás egyenlegével, valamint további egyszerűsítésekkel élünk, akkor a KIVA annak nem éri meg, akinél az alábbi egyenlőtlenség teljesül:

 

Bérköltség*16%+Jóváhagyott osztalék*16%>Bérköltség*28,5%+Társasági adó

 

leegyszerűsítve:

 

Jóváhagyott osztalék>(Bérköltség*12,5%+Társasági adó)*6,25

 

 

Annak nem éri meg tehát a KIVA, amely vállalkozás az éves bérköltség egynyolcadának és a társasági adó összegének több, mint hatszorosát tervezi kifizetni osztalékként a tulajdonosainak.

 

Ezen kívül mindenkinek megéri. Még a veszteséges, foglalkoztatottakkal rendelkező cégeknek is.

 

Tehát 2017-től sok vállalkozásnak megéri váltani, különösen úgy, hogy az Országgyűléshez 2016. október 28-án benyújtott módosító javaslat szerint a KIVA választhatósági értékhatárát 2017-től az eddigi 500 millió forintos bevételi értéthatárról 1 milliárd forintra tervezik emelni.

 

Az MB Tax a fenti hozzávetőleges számítás helyett pontos, részletes számokkal is szolgál ügyfeleink megkeresése alapján. Váltson nálunk KIVÁ-ra!