• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

Airbnb: a NAV is ellenőrzi a szálláshelyek adózását

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

A NAV betartotta ígéretét: „odafigyel” az online platformokon keresztül szálláshelyet kiadókra. A legnagyobb ilyen felület az ír Airbnb.

Az ír cég adatait összevetve a magyar szállásadók bevallásaival 81%-os eltérés keletkezett. A magyar szállásadók vagy nem vallották be jövedelmüket vagy kevesebbet vallottak be.

E cikk keretében szeretnénk segítséget nyújtani a szállásadóknak, hogy a számukra legmegfelelőbb adózási formát megtalálják.

A szállásadók adószámos magánszemélyként nyújthanak szolgáltatást és kétféleképpen állapíthatják meg adókötelezettségüket.

  1. Önálló tevékenységre vonatkozó szabályok

A magánszemély jövedelme után 15% SZJA  és 22% EHO fizetésére kötelezett negyedévenként. A jövedelmet kétféleképpen állapíthatja meg:

a)       10%-os költséghányad módszerével (bevételének 90%-a lesz a jövedelme)

b)      tételes költségelszámolással (bevételszerző tevékenységéhez tartozó költségek elszámolásával).

 

  1. Tételes átalányadózásra vonatkozó szabályok

Ezt az adózási formát akkor választhatja az adózó, ha a tulajdonában vagy haszonélvezetében csak egy olyan ingatlan van, melyet szálláshelyként értékesít. További feltétel, hogy egy magánszemélynek egy adóéven belül legfeljebb 90 napig nyújthat szálláshely-szolgáltatást.

Az átalányadó összege 38,400 Ft szobánként és havonta, EHO kötelezettség nincs. A tételes átalányadót minden hónapban meg kell fizetni, abban az esetben is, ha az adott hónapban nem fogadott vendégeket.

A tételes átalányadózást e tevékenység megkezdésekor vagy az előző évre vonatkozó SZJA bevallásában kérheti.

 

Részletesebb tájékoztatásért keressen minket!

 

Zsóvár Beatrix

MB Tax