• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

Elektronikus számlák befogadása

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

Manapság egyre elterjedtebb az elektronikus számlázás, de tapasztalataink szerint annak befogadása és tárolása gondot okoz a társaságoknak.

 

 Mi is az elektronikus számla?

Az elektronikus számla olyan dokumentum, mely tartalmazza a jogszabály által előírt adatokat és elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be.  Elektronikus számlát kizárólag, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel kell ellátni.

 

Az elektronikus számla befogadása

Az elektronikus számlázásnak nemcsak a kibocsátása, hanem a befogadása is felvet kérdéseket, illetve sokszor nagy kihívás elé állítja a számla befogadóját. Az elektronikus számla befogadása kapcsán általában két probléma szokott felmerülni:

-          a számla megőrzése (8 év),

-          valamint az elektronikus számla kontírozása.

A gyakorlatban a vállalkozások az érkezett elektronikus számláikat rendszerint kinyomtatják és papír alapon juttatják  el a könyvelőjüknek. Sajnos ez a megoldás nem megfelelő, egy adóhatósági ellenőrzés során, az így elszámolt költséget és levont áfát nem fogadják el, mivel a számla a kinyomtatásával elveszíti hitelességét.

 

Mi a helyes tárolás?

Az elektronikus számlákat xml vagy pdf fájlban kell őrizni és biztosítani kell az adatok külső adathordozóra történő arhíválását.

 

E-számla könyvelése

Természetesen a könyvelési kontírozásnak is elektronikusnak kell lennie. Itt többféle rendszert is ki lehet alakítani, amely a Számviteli tv. előírásainak megfelelő, a lényeg az, hogy az elektronikus számla és a könyvelési bizonylata közötti kapcsolat egyértelmű, visszakereshető, könnyen ellenőrizhető legyen az utólagos módosítások kizárásával.