• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

Közeleg a határidő!

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

A 2016-os jövedelmekről szóló adóbevallás határideje: 2017. május 22.

Egy fontos változás 2017-től, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek az adóhivatal is elkészítheti a bevallást. A legegyszerűbb azoknak a helyzete, akiknek van ügyfélkapujuk, és mindent rendben találnak a NAV által készített bevallásban: Ők március 15-e után megkapják a bevallás tervezetet, és ha nem javítanak rajta semmit, nem is muszáj reagálniuk, ezt a NAV úgy értékeli, hogy elfogadták a javaslatot, tervezetett.

Ha nem találnak mindent rendben, vagy csak szeretnék saját maguk vagy bérszámfejtő/könyvelő segítségével elkészíteni, akkor azt 2017. május 22-ig kell megtenniük.

A következő esetekben érdemes körültekintőbben eljárni:

-           év közben munkahelye megváltozott

-          családi adókedvezmény érvényesített

-          ingatlan eladásából szerzett pénzt vagy ingó vagyontárgyat adott el

-          ingatlan bérbeadásból származó bevétele volt

-          itthon adózik, de nem Magyarországról származik minden bevétele

-          osztalékelőleget vagy osztalékot kapott

 

Ha az adóbevallás befizetendő adót tartalmaz, úgy azt 2017. május 22-éig kell megfizetnie. Adóját a tervezet elektronikus jóváhagyása esetén az online felületen bankkártya adatainak használatával is megfizetheti. Fontos tudnivaló, hogy Ön továbbra is nyilatkozhat arról, hogy fizetési kötelezettségét legfeljebb hat hónapon keresztül, pótlékmentesen egyenlő részletekben szeretné teljesíteni.

Visszaigényelhető adó esetén, adja meg, hogy az Önnek visszajáró összeget milyen címre vagy bankszámlaszámra kéri kiutalni, ennek hiányában a visszaigényelhető adó az Ön adószámláján marad.

 

Rendelkezés az adó 1+1%áról

 

Ne feledkezzenek meg az adófelajánlásról sem! Az adó 1%-át nonprofit szervezeteknek a másik 1%-át pedig egyházak részére lehet felajánlani.

 

Amennyiben adóbevallásának elkészítéséhez segítséget kér, irodánk rendelkezésére áll!

 

Balogh Beáta

MB Tax