• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

Közeleg az adófeltöltési kötelezettségek határideje: dec. 20.

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

Az év vége közeledtével az adózóknak számos határidőre kell figyelniük. December 20-a ugyanis nem csak a szokásos havi áfa bevallás határideje, hanem egyéb adók tekintetében adófeltöltési kötelezettség merülhet fel.

 

Az adófeltöltési kötelezettség azt jelenti, hogy az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig a vállalkozásoknak meg kell becsülniük, hogy várhatóan mennyi lesz az eredményük, illetve adófizetési kötelezettségük. A feltöltési kötelezettség bevallás benyújtással és adóbefizetéssel együtt teljesül. Ez alól kivételt képez az egyszerűsített vállalkozói adó, ahol csak az adó befizetése szükséges.

 

Az adóbevételek egyenletes befolyása érdekében az év során adóelőlegeket fizetnek a gazdasági társaságok a korábbi évük eredménye alapján (kivéve kezdő vállalkozásoknak az első adóévükben). A feltöltési kötelezettséggel érintett adózóknak a befizetett adóelőlegeket kell kiegészíteniük a várható adó összegére. Fontos megjegyezni, hogy a törvény értelmében az adót a várható adó összegére kell feltölteni, azonban 90%-os mértékig nem büntet az adóhatóság.

 

A késedelmes feltöltés vagy a feltöltési kötelezettség nem teljesítése 20 %-os mulasztási bírságot vonhat maga után, melynek alapja a befizetett adó, valamint a tényleges év végén kiszámított adó 90%-a közti különbség.  Esetleges árfolyam különbözetből adódó nyereséget ki kell szűrni a számítás során.

 

Milyen adónemek tekintetében merülhet fel a feltöltési kötelezettség?

Az adófeltöltési kötelezettség az alábbi adónemeket érintheti:

  • Társasági adó
  • Helyi iparűzési adó
  • Egyszerűsített vállalkozói adó
  • Innovációs járulék
  • Reklámadó

 

Társasági adó:

Feltöltési kötelezettség terheli azon társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyokat, akiknek az előző évi árbevétele elérte a 100 millió forintot.

A társasági adó az egyik legkomplexebb adónem, az adóalapra rengeteg befolyásoló tényező hat, ezért kalkulációja nem egyszerű feladat. Fontos, hogy az összes december 20-ig beérkezett dokumentum eljusson a könyvelés részére, illetve a december 20. és 31. közötti eseményeket minél pontosabban megbecsüljék a vállalkozók.

Helyi iparűzési adó:

A helyi iparűzési adó feltöltést a társasági adófeltöltéssel hozza összefüggésbe az adózás rendjéről szóló törvény. Aki társasági adófeltöltésre kötelezett, az helyi iparűzési adófeltöltésre is kötelezett.  Így tehát kedvező helyzetben vannak a kisvállalati adó (KIVA) hatálya alá tartozók, hiszen őket nem érintik az év végi adóelőleg kiegészítési kötelezettségek.

Egyszerűsített vállalkozói adó:

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) hatálya alá tartozók körében mindenkire vonatkozik a feltöltési kötelezettség értékhatártól függetlenül. Az EVA alanyoknak azonban bevallást nem kell benyújtaniuk, elegendő befizetést teljesíteni.

Az EVA feltöltése nehéz feladat a bevételi nyilvántartást vezető adóalanyok esetében. Náluk ugyanis a bevétel megszerzésének időpontja számít, nem pedig a számla teljesítési dátuma. Eltérések lehetnek a december 20-i becslés és a valós adatok között, ha valamely partner nem akkor fizet, amikorra azt várták.  Fontosnak tartjuk, hogy ilyenkor inkább az óvatosság elvét szem előtt tartva készítsük el a feltöltési kalkulációkat.

Innovációs járulék:

2012 óta minden innovációs járulékfizetésre kötelezett adóalanynak ki kell egészíteni az év során befizetett előlegeit a várható adó összegére.

Az innovációs járulék a mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságokat nem érinti.

Reklámadó:

Minden reklámadó fizetésre kötelezett adóalanyt (reklám közzétevőt) feltöltési kötelezettség terheli. A várható fizetendő adó és a korábban már bevallott előlegek különbözetét kell bevallani és megfizetni az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig.

 

Jelen írásunkkal igyekeztünk bemutatni az év végi adóelőleg kiegészítési kötelezettségekkel kapcsolatos főbb tudnivalókat. Írásunk nem teljes körű, a feltöltési kötelezettség még felmerülhet a hitelintézeti járadék és az energiaellátók jövedelemadója tekintetében is, amelyre most nem tértünk ki.

 

Részletesebb információkért keresse irodánkat!

 

Borsos Bernadett

MB Tax