• +36 1 269 0478
  • Andrássy út 76. 1/1.

Blog

Újabb adócsomag 2017-re

Elfogadták a 2017. évi adócsomagot

Várakozásainknak megfelelően a kormány 2016.10.28-án újabb, az adózást és a kapcsolódó jogszabályokat módosító csomagot nyújtott be az Országgyűléshez. A tavaszi, 2016.06.15-én kihirdetett adócsomagban már jelentős változásokat, egyszerűsítéseket fogadtak el 2017-re, ezért kiváncsiak voltunk, mit tartalmaz a ma benyújtott anyag.

 

Nézzük, hogy a csomagban milyen főbb, a kisvállalkozásokat érintő javaslatok fogalmazódnak meg!

 

1. A KATA bevételi értékhatára az eddigi 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.

 

Ez azt jelenti, hogy 12 millió forintig választhatja az adózó ezt az egyszerű, tételes adózási formát, e fölött a bevétel 40%-a az adó a teljes bevételre az eddigiekkel azonosan. Emellett 24 hónapról 12 hónapra csökken az az időtartam, amely után ismét választható az adónem, ha valaki valamely ok miatt kikerül annak hatálya alól.

 

2. A KIVA bevételi értékhatára az eddigi 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik.

 

Ez azt jelenti, hogy a tavaszi adócsomagban a KIVA-t érintően elfogadott kedvező szabályokat több kisvállalat is alkalmazni tudja, saját választása alapján. Emellett az eddigi 50 fős létszámkorlát helyett a javaslat 100 főre emeli azt a határt, amely után megszűnik a kisvállalati adóalanyiság.

 

3. Az EHO az eddigi 5 helyett csak 14 és 27%-os lesz, megszűnik a kamat és a tbsz EHO-ja.

 

Kétkulcsos lesz az egészségügyi hozzájárulás, valamint megszűnik a kamatjövedelmeket és a tartós befektetésből származó jövedelem lekötési hozamát terhelő 6%-os mértékű eho, továbbá a fizető vendéglátó tevékenységet végzők az ehoval azonos mértékű közterhet a tételes adóval együtt szja-ként kell megfizetniük.

 

4. Az ÁFÁ-ban az alanyi mentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik.

 

Ez azt jelenti, hogy 2017-től többen választhatják az alanyi adómentességet az áfában.

 

5. Az SZJA-ban az adóhatóság kérésre SZJA-bevallás tervezetet küld.

 

2017-től azon magánszemélyeknek, amelyek nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy az adómegállapítást a munkáltató nem vállalta, kérésre az adóhatóság elektronikus úton, az adóévet követő év március 15-ig megküldi a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét. Egyidejűleg az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat választási lehetősége megszűnik.